Ha van ennek a tradicionális háztartási eszköznek fővárosa, akkor ez a kis település mindenképp kiérdemli ezt a titulust.
A magyar konyha elengedhetetlen része évszázadok óta a fakanál, nincs is olyan háztartás, ahol legalább egy-két darabot ne találnánk. De vajon hányan gondolkodtunk el az ételek kavargatása közben, honnan is jön ez a praktikus kis eszköz?
Manapság persze több helyről is érkezhet, ám van egy kis falucska Nógrád megyében, amely egy időben nagyhatalomnak számított a fakanál készítésében. Hazánk egyik legszebb fekvésű faluja a Mátra aljába fekvő Mátrakeresztes, ahol már évszázadok óta kézművességgel keresték a kenyerüket a falu lakói.
Magát a falut 1740-ben Morvaországból érkezett Dalmata Ferenc ciszterci szerzetes alapította, aki egy üveghutát létesített a Gedeon-, Nárád-, Hutahelyi-patakok összefolyásánál. 1780-ban a jobb megélhetés érdekében az itt lakók leköltöztek a Csörgő-patak mentén a település mai helyére, amely mai nevét 1937-ben kapta.
Fotó: wikipedia
Az 1940-es évek táján kezdték el itt puha hársfából faragni az evőkanalakat, amelyből később kifejlődött a kézzel készített bükkfa fakanál. Ennek pedig olyan sikere lett, hogy nem csak egész Magyarországot látták el ezekkel, hanem Európa több országába is importáltak.
Bár manapság a gyártási folyamat automatizált, a fakanálkészítés bemutatására egy külön Fakanál Múzeumot és Tájházat hoztak létre, ahol megismerhetjük az országos hírű mátrakeresztesi fakanál készítését, illetve láthatóak régi tárgyak, eszközök és bútorok is.
Megyénkben nagyon megbecsülik ezt a szép hagyományt, nem véletlen, hogy . Néhány évvel ezelőtt a híres kerek fejű megkapta a Nógrádikum címet.
S ha már itt vagyunk, semmiképp nem szabad anélkül távozni, hogy magunkba ne szívnánk ennek a csodálatos falunak az esszenciáját, a tiszta levegőt és a magával ragadó tájat.
Kiemelt kép: Bányai Sándor (Flickr)
Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon is